top of page

Obtežena odejica iz organskega bombaža deluje antistresno

Ste vedeli, da so obtežene ali drugače rečeno antistresne odejice čedalje večji hit tako v tujini, kot tudi pri nas?


Nežen pritisk, ki ga ustvari obtežena odejica, se imenuje "Deep Pressure Touch Stimulation" (DPTS) oz. senzorična stimulacija dotika. Študije kažejo, da simulacija dotika vodi do povečanega sproščanja pomirjujočih hormonov. Zaradi povečane teže in pritiska nudi občutek »objema«, zaradi česar se boste počutili manj obremenjeno in bolj sproščeno. Ob uporabi odeje se prav tako sprošča melatonin in se zmanjša izločanje kortizola, kar pomeni, da boste lažje zaspali in tudi dlje časa spali.
Dr. Raj Dasgupta, docent za klinično medicino na Univerzi v Južni Kaliforniji, primerja spanje s sestavljanko, pri čemer so dejavniki, kot so svetloba, temperatura, zvok in fizično udobje, delčki te sestavljanke. Prav s tem zadnjim kosom sestavljanke pravi, da obtežene odeje naredijo razliko v spanju. "Ljudje si želijo ta občutek varnosti in tesnosti," pravi. Dasgupta pojasnjuje, da vprašalniki, ki so jih sami izdelali, podpirajo trditve, da lahko obtežene odeje podaljšajo čas spanja in lajšajo tesnobo. V idealnem primeru bi morala obtežena odeja tehtati približno 8 do 12 odstotkov uporabnikove telesne teže, da bi zagotovila dovolj teže in bi bila še vedno udobna za spanje.


Tudi ostale študije o teh odejicah, pravijo, da nas težja odeja oziroma njen pritisk na telo umirja oziroma terapevtsko vpliva na živčni sistem. Ljudje se tako lažje sprostijo ter hitreje zaspijo - torej dotična obtežena odeja pomaga pri boljšem spanju, tudi pri ljudeh, ki jih muči nespečnost. So tudi v veliko pomoč pri stanjih, kot so tesnoba in motnje pomanjkanja pozornosti / hiperaktivnosti (ADHD).


V zadnjem letu je bilo narejenih kar nekaj raziskav na to temo. Na strani SleepFoundation.org je ekipa strokovnjakov za spanje testirala in izbrala obtežene odejice, ki so jih najbolj prepričale. Nekatera merila, ki so jih upoštevali v procesu, so bila: mehkoba, zračnost in dolgotrajnost. Za ene izmed najboljših obteženih odejic na tržišču so izbrali ročno pletene odejice iz organskega bombaža. Prednost tega materiala je predvsem v tem, da je zaradi vmesnih luknjic zelo zračen in je primeren za uporabo v vseh letnih časih. Prav tako je idealen tudi za tiste, ki jim je med spanjem vroče. Material je iz 100 % organskega bombaža, ki je znan po svoji trajnosti, zračnosti in mehkobi. Več o raziskavi si lahko preberete tukaj: https://www.sleepfoundation.org/best-weighted-blanketsZ obteženo odejico lahko spite celo noč že od nakupa dalje. Sprva se vam bo obtežena prešita odeja zdela morda nekoliko nenavadna, zato vam priporočamo, da jo testirate vsaj en mesec. Najprej jo začnite uporabljati za krajši čas, ki ga postopoma povečujete.


Ponudbo obteženih odejic najdete tukaj:


Za vsa vprašanja smo vam na voljo.

Comments


bottom of page